Apa itu hosting dan domain?

Jika anda berminat untuk mempunyai laman web sendiri di Internet tetapi tidak mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, artikel ini akan membantu anda memahami dua perkara asas yang penting tentangnya: hosting dan domain. Teruskan bacaan anda.

Bagi sesebuah laman web dapat berfungsi dan diakses oleh orang ramai, laman web tersebut perlulah mempunyai hosting dan domain. Anda bolehlah bayangkan hosting sebagai tapak laman web anda manakala domain sebagai alamat rumah anda. Jika anda ingin membina rumah, anda perlulah mempunyai ruang atau tapak  (hosting) untuk membinanya dan alamat rumah  (domain) sebagai penanda lokasi anda. Oleh itu, kedua-duanya diperlukan dan tidak dapat tidak, WAJIB ada supaya laman web anda dapat dilayari orang ramai.


Berbalik kepada analogi rumah tadi, apabila rumah anda (hosting) siap, sudah tentulah anda penuhi rumah anda dengan pelbagai perabot di dalamnya. “Perabot” yang anda penuhi di hosting anda adalah fail-fail seperti pdf,video, imej dan sebagainya yang anda muat naik atau upload. Hosting menyediakan ruang untuk laman web anda menyimpan pelbagai fail yang diperlukan bagi memastikan web anda dapat berfungsi sempurna, sama seperti rumah anda yang memerlukan perabot bagi memastikan penghuninya hidup dengan selesa.

Domain iaitu alamat laman web anda pula diperlukan supaya orang ramai dapat mengaksesnya. Bayangkan jika rumah anda tidak mempunyai alamat, adakah surat dan parcel yang ditujukan ke rumah anda dapat sampai ke destinasinya? Sudah tentu tidak, dengan sebab itulah alamat diperlukan. Ini sama seperti domain¬† di alam maya yang mana domain ini berperanan sebagai “alamat” bagi memudahkan pengunjung melayarinya.
Setelah anda mempunyai domain dan hosting, perkara yang anda perlu lakukan seterusnya adalah menghubungkan kedua-duanya. Anda boleh lakukan perkara ini dengan menetapkan “nameserver” pada setting domain. Maklumat nameserver ini diberikan syarikat hosting anda semasa anda mula-mula mendaftar untuk akaun hosting anda. Apabila anda selesai menetapkan nameserver¬† pada setting domain anda, proses menghubungkan hosting dan domain selesai.
Anda kini bolehlah mula membina laman web anda. Walaubagaimanapun, anda mungkin perlu menunggu sehingga 48 jam bagi laman web anda dapat diakses oleh orang lain kerana terdapat proses yang dinamakan propagation yang tidak dapat dielakkan. Bagi domain baru biasanya proses propagation ini tidak mengambil masa yang lama, mungkin dalam beberapa minit atau jam sahaja.

Diharapkan dengan maklumat artikel ini anda mendapat gambaran jelas apakah domain dan hosting dan kegunaan kedua-duanya. Manfaatkan maklumat ini dan gunakannya untuk membina laman web anda hari ini!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp