Antara Blog, Website & E-commerce

Zaman dunia di hujung jari ini, ramai orang mula mengaplikasikan penggunaan blog, website dan e-commerce untuk pelbagai tujuan. Namun, tahukah anda mengenai perbezaan di antara blog, website dan e-commerce?


Blog misalnya boleh diibaratkan sebagai diari peribadi. Pemilik blog bebas untuk menulis apa yang mereka mahukan dan perkara yang difikirkan menarik untuk ditulis di dalam blog. Blog boleh diolah mengikut pemikiran sendiri kerana tiada peraturan tertentu yang ditetapkan untuk menghasilkan blog. Blog dibezakan dengan laman web biasa melalui rekaannya. Kebanyakan blog hanya memiliki 1 muka surat dan setiap entri blog yang paling baru akan berada di bahagian paling atas halaman. Kemudian terdapat pautan untuk menghantar komen, yang mencatatkan kemasukan blog, tarikh dan masa di mana catatan blog telah diposkan, nama kategori di bawah blog post yang jatuh, dan pautan ke bahagian komen (bilangan komen dikenalpasti dalam kurungan).

Vlogging (merekod video dan memasukkan ke dalam post), photoblogging (menggunakan gambar) atau podcasting (merekodkan suara) merupakan antara contoh-contoh blog yang semakin popular masa kini. Blog juga boleh mencapai ribuan pembaca yang disasarkan pada bila-bila masa di mana-mana tempat. Ciri-ciri komen di blog adalah cara yang ideal untuk mengetahui siapa pelanggan anda. Sebuah blog perniagaan yang menarik adalah tempat untuk mendengar pujian dan aduan serta menentukan bagaimana keperluan pelanggan dapat dipenuhi.

Blog juga merupakan tempat masuk ke website-website lain sama ada sebagai bahan tambahan kepada topik anda atau untuk mencadangkan produk-produk atau aktiviti tertentu. Blog lebih mudah diuruskan. Tanpa kepakaran yang tinggi pun, anda masih boleh mengemaskini dan menguruskan blog anda. Blog juga bloeh dikomersialkan untuk tujuan perniagaan. Biasanya blog sebegini mewakili perniagaan dan menyediakan maklumat-maklumat terkini tentang aktiviti harian atau perkembangan perniagaan – dan kaedah ini amat popular dan berkesan sekali. Dengan kaedah ini, anda boleh berkongsikan falsafah perniagaan kepada pembaca dengan harapan untuk menukarkan mereka menjadi pelanggan. Blog juga menjadikan perjalanan sesuatu perniagaan lebih personal dan mesra pelanggan. ( http://www.buatlamanweb.com/cara-membuat-blog/)

Apa pula yang dimaksudkan dengan website (laman web)? Perkara utama yang perlu diingat dalam mewujudkan website adalah anda tidak mewujudkan website untuk diri sendiri kerana anda sudah tahu tentang maklumat  atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Anda mewujudkan website untuk pengunjung anda, jadi ia harus mengandungi kandungan yang mereka mahu.
Secara umumnya, orang melihat website untuk dua sebab utama:

1. Untuk mendapatkan maklumat yang mereka perlukan. Ia boleh terdiri daripada pencarian gambar untuk projek sekolah mahupun mencari info tentang sesuatu perkara.

2. Untuk menyelesaikan tugas. Pelawat mungkin mahu membeli produk terbaru yang paling laris mahupun muat turun program perisian.

Sebuah website merupakan koleksi laman-laman web (dokumen yang diakses melalui Internet), seperti yang anda lihat sekarang. Sebuah website adalah apa yang anda lihat pada skrin apabila anda menaip alamat web, klik pada pautan, atau meletakkan dalam pertanyaan enjin carian. Sebuah website boleh mengandungi apa-apa jenis maklumat, dan boleh termasuk teks, warna, grafik, animasi dan bunyi.

Apabila seseorang memberi anda alamat web mereka, ia biasanya akan membawa anda ke halaman rumah iaitu laman web mereka, yang perlu memperkenalkan anda kepada apa yang website mereka tawarkan dari segi maklumat atau perkhidmatan lain. Dari halaman rumah, anda boleh klik pada pautan untuk mencapai bahagian-bahagian lain laman web ini. Sebuah website boleh terdiri daripada satu halaman, atau beribu-ribu muka surat, bergantung kepada apa yang pemilik laman web cuba untuk dicapai. Sebuah website adalah satu cara komunikasi, dan ia hanya berjaya apabila mesej diterima oleh pengguna yang dimaksudkan.

E-Commerce (e-dagang)  ialah berurusniaga atau memudahkan perniagaan di Internet. E-dagang adalah singkatan bagi “perdagangan elektronik.” Contoh Popular e-dagang berkisar membeli dan menjual dalam talian. Sebarang bentuk transaksi perniagaan yang dijalankan secara elektronik adalah e-dagang. Contoh E-dagang:

1    Membeli-belah dalam talian
Membeli dan menjual barang-barang di Internet adalah salah satu contoh yang paling popular e-dagang. Penjual mewujudkan storefronts yang setara dalam talian kedai-kedai runcit. Pembeli melayari dan membeli produk dengan klik tetikus. Walaupun Amazon.com bukan perintis membeli-belah dalam talian, ia boleh dikatakan destinasi membeli-belah dalam talian yang paling terkenal.

2    Pembayaran Elektronik
Apabila anda membeli barang-barang dalam talian, perlu ada satu mekanisme untuk membayar dalam talian juga. Itu adalah di mana pemproses pembayaran dan gerbang pembayaran datang ke dalam gambar. Pembayaran elektronik mengurangkan ketidakcekapan yang berkaitan dengan menulis dan menghantar cek. Ia juga tidak jauh dengan banyak isu-isu keselamatan yang timbul akibat pembayaran yang dibuat dalam mata wang nota.

3    Lelong Online
Apabila anda berfikir lelongan dalam talian, anda berfikir eBay. Lelongan fizikal mendahului lelongan dalam talian, tetapi Internet yang dibuat lelongan diakses oleh sebilangan besar pembeli dan penjual. Lelongan dalam talian adalah satu mekanisme yang cekap untuk penemuan harga. Ramai pembeli mencari mekanisme lelongan membeli-belah lebih menarik daripada membeli-belah etalase biasa.

4    Perbankan Internet
Hari ini ia tidak mustahil untuk anda untuk melaksanakan segala macam keseluruhan operasi perbankan tanpa melawat cawangan bank fizikal. Antara muka laman web dengan akaun bank, dan dengan kad kredit lanjutan, merupakan pemacu utama e-dagang.

5    Online Tiket
Tiket penerbangan, tiket wayang, tiket keretapi, tiket bermain, tiket untuk acara sukan, dan hanya kira-kira apa-apa jenis tiket boleh ditempah dalam talian. Tiket dalam talian tidak jauh dengan keperluan untuk beratur di kaunter tiket.

Jenis-jenis E-dagang

E-dagang boleh dikelaskan berdasarkan jenis peserta dalam urus niaga:

1    Perniagaan ke Perniagaan (B2B)
Transaksi e-dagang B2B adalah mereka di mana kedua-dua pihak berurus niaga adalah perniagaan, contohnya, pengeluar, peniaga, peruncit dan sebagainya.

2    Perniagaan ke Pengguna (B2C)
Apabila perniagaan menjual elektronik kepada pengguna-akhir, ia dipanggil B2C
e-dagang.

3    Pengguna Consumer (C2C)
Beberapa transaksi terawal dalam sistem ekonomi global yang terlibat barter
– sejenis transaksi C2C. Tetapi transaksi C2C adalah hampir tidak wujud pada masa-masa baru-baru ini sehingga kedatangan e-dagang. Laman lelongan adalah satu contoh yang baik C2C e-dagang.

Kelebihan E-dagang

Manfaat utama e-dagang berkisar sekitar hakikat bahawa ia menghapuskan batasan masa dan jarak geografi. Dalam proses itu, e-dagang biasanya memperkemaskan operasi dan mengurangkan kos.

Diharap, dengan penjelasan ini, anda lebih jelas tentang perbezaan antara blog, website dan E-Commerce.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp